torsdag 13 september 2007

Tro för att se

http://www.biblegateway.com/passage/?search=hebrews%2011:6;&version=31;

I dag finns många som säger att de skulle tro om de fick se Gud eller ett underverk utföras. Är de som blinda hönor som söker korn på marken? Vad vi får läsa i skriften är att man måste tro för att nalkas Gud. Man säger att tro öppnar någons ögon men detta tror jag endast är liknelser. Den som tror ser inte Gud med ögonen utan med hjärtat, genom tron blir Gud verklig i oss och inte som en gestalt eller fysisk form utanför oss.

Vad innebär det att tro på Gud och Jesus Kristus, Hans son. Inte att kunna rabbla Bibeln både fram och baklänges. Inte heller att tro blint på allt som står i den eller ens vara säker på att världen skapades på sju dagar. Allt detta är detaljer som menar att ge oss insikt om vad Gud står för. Kärlek.

Guds väsen är rakt igenom kärlek. Många kan tycka att Gud är rent av elak i gamla testamenten. "En pojke på en myrstack med förstoringsglas" har han blivit beskriven som. Men vilka har Gud förbränt? Inga goda människor. Men är inte Gud en förlåtande Gud? Jo. Sedan han sände Jesus Kristus för att bära all världens synd och för att de som tror på honom skall få evigt liv.

http://www.biblegateway.com/passage/?search=john%203:16&version=31
http://www.biblegateway.com/passage/?search=isaiah%2053:6;&version=31;
http://www.biblegateway.com/passage/?search=john%201:29;&version=31;

Vad betyder det? De som tror att Jesus är Guds son skall ha evigt liv, samt att Jesus bar och dog för världens synd. Vad händer med dem som inte tror på Jesus? Som jag tolkar texten ser det ut som att:
1) De som tror på Jesus Kristus har evigt liv. De som inte tror på honom har inte evigt liv
2) "all världens synd" inkluderar allas synd, vare sig de tror eller inte.

Vad innebär det att inte längre bära synd? Ordet synds ursprungliga betydelse är "att missa målet". Det var väl synd. Vad är målet? Alla har vi ju olika livsmål men som Kristen måste man ändå säga att målet är att vara en god människa, att älska sina medmänniskor och att älska Gud. Dessa tre punkter är alla beroende utav varandra. Ingen kan älska Gud om man inte älskar sina medmänniskor och vice versa. Att vara en god människa innebär att älska sina medmänniskor och inte göra skillnad på folk. För dem som missar det målet gavs Jesus.


Så vad är det att tro? Det är att vara en god människa som älskar sina medmänniskor och där igenom också älskar Gud. Behöver man tro för att vara en god människa? Nej. Men den som är god utan att tro har inte vunnit evigt liv. Men så är ju saken den att för den som inte tror på ett evigt liv, spelar det då någon roll att man inte vinner det? Kan vi som troende Kristna kalla oss goda om vi likgiltigt accepterar det hos våra medmänniskor? Är inte det vår mission att sprida vår tro till dem som inte tror? En sak är säker, vi måste respektera dem som inte tror och lita till Gud att nå deras hjärtan då de är redo. Vi kan inte påtvinga vår tro på någon men med tillit till Herren kan vi nå de som inte tror om vi tror det är möjligt.

Om mission och lärljungeskap tar vi en annan dag.

//Moriouce

Inga kommentarer: