torsdag 13 september 2007

Fyra Lektioner i Demokrati

Demokrati

1) Man kan inte tvinga någon att ta till sig demokrati. Varför? Pga att det är direkt odemokratiskt att påtvinga någon något. Det är en lika stor parodox som att slåss för freden.

2) Demokrati kommer alltid att spegla en regions folks vilja, inte världens. Därför var det ett stort misstag att fälla sanktioner mot palestinierna för att de röstade fram Hamas. Världen kan inte dömma ett folk för att de gjorde ett "dumt val" ur våra ögon. Varför valdes Hamas? Därför att palestinierna ansåg att de vågade stå upp emot Israel. Vi kan inte säga åt någon vad de skall rösta på, men vi kan skapa en gynnsam miljö för goda röster. Att stödja en occupationsstat som Israel är inte att skapa en gynnsam miljö.

3) Demokrati bygger på att folk tar ansvar. Att rösta är inte bara en rättighet utan också på många sätt en skyldighet. De senaste valen har man sett trenden till sjunkande valdeltagande, inte bara i Sverige utan även i resten av den politiskt stabila världen. Vilka väljer att inte rösta? De som röstat på samma i 30 år utan att se känna att det skett en förändring. Vilka röstar? De som tror på förändring. Vilka tjänar på att färre röstar? De med extrema åsikter vars väljare alltid kommer att rösta. Vi ser det i allt högre röster från Sverige Demokraterna t.ex. De har inte fått fler väljare, bara det att när färre röstar så blir deras röster större procentuellt.

4) I en demokrati får aldrig den smartaste eller bästa personen i landet sitta vid makten. Om så skulle vara fallet finns ingen som skulle kunna se då denne person börjar gå åt fel håll. Se Adolf Hitler som exempel.

//Moriouce

Inga kommentarer: