lördag 15 september 2007

Klimathot, var kan vi fly?

!!VARNING!! lång blogg ;)

Klimatet är i hetluften bokstavligt talat. Alla tidningar frossar i att överösa oss med information om hur världen blir varmare, nederbörden ojämnare, hotade djur som antagligen inte kommer överleva detta århundradet och hur vi människor bär ansvaret genom våra utsläpp. Nog bidrar vi människor med en hel del till denna pågående klimatväxling men vår reaktion är än så länge i mina ögon naiv och ologisk.

Jorden har alltid genomgått klimatförändringar. Värmeperioder har avlöst glaciala perioder och under dessa har kortare istider avlöst avkortare varma perioder. Bilden nedan visar de senaste 5 miljoner årens värmeväxlingar med den sträckade linjen som dagens medeltemperatur. Vi ser att dagens temperatur är ovanligt för de senaste 2.5 miljoner åren. Vi skall då komma ihåg att vi befinner oss i en glacialperiod just nu. En förklaring till vissa begrepp kanske är på sin plats.

Glacial Period: Är en period i jordens klimathistoria då temperaturen varit låg nog för att det skall ligga polaris vid syd- och nordpolen. Dessa har varit relativt korta i jämförelse med de varmare perioderna som avlöst dem vilken kan leda till antagandet att polaris är ganska ovanligt, ur jordens hela historia sett.

Under en glacial period har temperaturen hoppat upp och ner väldigt mycket vilket har lett till upprepade nedisningar av stora områden kring syd- och nordpolen, istider. Emellan dessa har det funnits varmare perioden då isen dragit sig tillbaka till polerna. Den senaste istiden upphörde för ca 10.000 år sedan.

Så. När aftonbladet skriver att klimatet är varmare än på 35 tusen år så har de rätt men samtidigt är det inte så himla konstigt. Vi har precis kommit ur en istid som varat i över 50.000 år! Varför skulle det inte vara varmare idag än då? Det vi hakar upp oss på är att vi människor oftast inte tänker speciellt långt.
Om vi istället jämför dagens temperatur med sedimentära prover på klimatet i början av Kenozoikum, den tidseran som avlöste dinosauriernas Mesozoikum, visar på ett betydligt varmare klimat. Vad som kan ha satt stopp för den värmeperioden kan ha med den väldiga asteroid som träffade jorden, och som ofta, ganska felaktigt, får skulden för dinosauriernas utdöende, att göra.
Vad visar denna klimathistoria oss? Jo, att det som sker framför våra ögon idag inte är något ovanligt utan fullt normalt för den planet som vi kallar jorden. Vi har bara inte varit här länge nog för att levt igenom alla dess klimatcyklar, om vi ens kommer överleva alla. Det som händer skulle hända förr eller senare och de 0.6 graderna som medeltemperaturen stigit är inget om vi jämför med hur varmt det var för 50 miljoner år sedan. Det farliga ligger i att vi människor med växthusgaserna påskyndar det som annars skulle tagit mycket längre tid för jorden själv att utföra. Men vad vinner vi på att satsa allt vi har på att bromsa utvecklingen om vi inte har något förberett för oss när utvecklingen ändå kommer? För det gör den.

Jag menar inte att det är onödigt att satsa på miljövänliga alternativ. Det är snarare nödvändigt att upphöra med fossila bränslen för att det påskyndar klimatförändringen. När polarisarna försvinner, som annars har reflekterat bort mycket av solens energi, kommer det mörkare havet suga åt sig värme vilket påskyndar utvecklingen mera. Vid en gräns, vissa säger att vi har nått den, vissa säger att den är nära, så kommer permafrosten i Sibirien släppa ut så mycket metangas, som nu ligger fastfrusen i den, att växthuseffekten kan löpa amok. Man tror att ett sådant event skedde vid slutet av Perm för nära 300 miljoner år sedan då 80% av jordens arter gick under i en mycket snabb klimatföränding.

En egen teori som jag funderat på är: Alla vet att det fortfarande pågår en landhöjning av Sverige, Norge, Finland sedan den senaste istiden. 3 kilometer tjock is väger mycket och hade orsakat en buckla i jordskorpan som rätade ut sig när isen smalt. Denna landhöjning orsakar än idag jordbävningar i skandinavien. Vi har vid slutet av 1700-talet ett i öresund skattat till 6.0-6.5 på richterskalan, 1904 utanför kosteröarna på 6.0 och 1986 i Västra Götaland på 4.8. Dessa är de tre starkaste jordbävningarna i Sverige under historisk tid. Men borrkärnor har antytt att Skandinavien för ca 8000 år sedan drabbades av flera skalv över 8.0 på richterskalan. Vad händer då isen på Grönland smälter? Landhöjning även där? Kraftiga jordbävningar längst med dess kuster? Alla vet, sedan 26 december 2004, vad en jordbävning vid kuster kan orsaka, även långt bort. Tsunamis i Nordatlanten är ett mycket tänkbart scenario till följd av högre temperaturer. Ingen idé att fixa sommarstuga på västkusten.

Vad jag tycker att vi missar i vårt försök att hindra utvecklingen är den att anpassa vårat samhälle, vår civilisation, till det som jorden kommer bli. Varmare, isfri, osäkrare vattenresurser och människan mitt i allt. Vart våran plats kommer vara är omöjligt att säga. Vi har teknologin och fantasin för att överleva det som komma skall. Människosläktet överlevde vid istäckets rand för 30.000 år sedan och vi vandrade med isen då den drog sig tillbaka för 10.000 år sedan. Frågan är bara, vad kommer vi bli tvugna att offra? Allt vi har idag kommer vi inte kunna värna om vi vill överleva. Att oroa sig för djur är som att oroa sig för spillt vatten, det regnar snart igen. Krasst uttryckt men nya djur kommer utvecklas och inta de nya miljöer som klimatförändrningen erbjuder, om vi människor ger chans till det.

Vi lever i spännande tider, ibland skrämmande, men klimatförändringen är här. Vi kanske kan bromsa den, vi kan garanterat inte hejda eller vända den men vad som än händer har vi en god chans att stå oss in i en framtid då man skall se tillbaka och le över vår tids naviditet.

Tips till extra läsning, DN och Aftonbladets sidor om klimathotet, En Obekväm Sanning - Al Gore, FNs Klimatrapport. Läs med kritik, se likheter och olikheter mellan texterna och dra er egen slutsats. Sanningen är er egen.

//Moriouce

3 kommentarer:

Thérèse Eriksson sa...

Mycket spännande och intressant! Jag är verkligen inte så detaljinsatt som du verkar vara, men det enda jag tänker på är ju ändå det att temperaturen stiger ovanligt fort nu, just pga utsläpp etc. Jag har ändå tänkt att själva klimatförändringen i sej är ingenting vi kan slå på stora trumman för, eftersom det ju sker och har skett i all tid, men just att tempot är så pass alarmerande.
Nej, jag är dödstrött men var ju tvungen att spotta ur mej lite tankar :)

Kram på dej!

(och btw, kan du inte fixa din klocka på bloggen, för det känns inte som att tidsinställningarna på när du skrev bloggen stämmer. eller?)

Moriouce sa...

Då var jag inte längre ställd efter Stillahavstid :P

Thérèse Eriksson sa...

Haha, tack tack ;)