måndag 10 september 2007

Mission Accomplished

http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_17049621.asp

Ja det är humor humor o mer humor.
USA:s högste Irakbefälhavare general David Petraeus menar att de militära målen för Irak är uppnådda. Vilka var de målen exakt? Vart befinner sig irak just nu? På randen till ett inbördeskrig? En kaotisk grogrund för extremism och rekryteringspotential för Al-Qaidawannabes? Ett land med begränsad el, vatten, skola, sjukvård och säkerhet? Minns inte någon av de punkterna när USA förklarade sitt mål med att invadera Irak 2003.

Vad man minns är USAs ihärdiga påpekande att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen och stödde Al-Qaida, ekonomiskt och matriellt. NU vet vi ju att det inte fanns några massförstöreslevapen inom Iraks gränser och eventuella bevis för att Saddam stödde Al-Qaida har antagligen för evigt gått förlorade. Samtidigt har vi fått klart för oss att Irak hade en mindre begränsad tillgång på el, vatten, skola, sjukvård och säkerhet före invasionen.

Vad har vi vunnit på att invadera Irak?
"What we gain by war is all that we should have lost without it"
- William Pitt
Vad hade vi förlorat på att inte invadera Irak?

Antar att det var värt att demolera ett helt lands infrastruktur och att sätta den regionala och globala säkerheten på risk för att få veta att Saddam inte hade massförstörelsevapen och att han nu personligen inte stödjer Al-Qaida längre även om de säkert drar större nytta av dagens situation än före 2003.
Skönt att att de militära målen är uppnådda.

//Moriouce

1 kommentar:

Thérèse Eriksson sa...

Det är så galet att man blir kräksjuk för mindre...