lördag 6 oktober 2007

Overshoot Day

Då var den här gott folk! Dra ut alla kontakter, stäng av er elektronik, sluta elda i den öppna spisen, frys in överbliven mat, lås vattenkranen, göm bilnyckeln och helst också gå i dvala.

Vadå inte kan?? Ni visste väl att denna dagen kom så varför har ni inte tränat??

Det är nu, lr borde iaf vara, ett välkänt faktum att jordens tillgångar inte räcker till. Även om inte alla inte lever som den genomsnittlige svensken. I själva verket är det väldigt få som lever upp till vår standard men vi få som gör det har ett tungt ok att bära. Lr vi släpper det naturligtvis på den fattiga tredje världen som alltid.

Overshoot day är dagen då vi människor (läs I-ländare) förbrukat de resurser som jorden klarar av att producera i form av energi, träd, mat och vatten. 1988 inträdde den första gången, innan dess klarade vi faktisen av att hålla vår kvot av tilldelade resurser, även om de var ojämnt fördelade. 1995 inträdde dagen den 21 November och resurserna var fortfarande ojämt fördelade. Idag är resurserna kanske än mer ojämnt fördelade och samtidigt infaller också Overshoot Day, den 6 oktober.

När jag väl tänker på det tycker vi alla skall ta och slå oss för bröstet inför denna insikt. För detta visar ju vilket produktivt släkte vi människor igentligen är. Nog är det alltid en idé att föreslå Overshoot Day som jordens gemensamma Nationaldag! -Bra jobbat bröder, en hel vecka tidigare än förra året. Nu firar vi med Januaris resurser för nästa år. Ladda batterierna så kör vi efter nyår igen. Vi skall nog kunna slå det även nästa år!

Ne, kanske dax att inse fakta.

Vi har resurser på jorden för att stå oss 1 år i taget på 12 månader. Mycket enkelt, ganska idiotiskt att bränna alla resurser på 3/4 av den tiden. Bara o härda ut till årsskiftet då vi kan börja frossa igen. Eller förändra oss så resurserna räcker. Jorden är inte oändlig, trots att den kan verka så för den energiboven som sitter vid sin laptop och surfar runt och kollar bilder från jorden alla hörn utan att röra på sig.

Vi har 1 jord, inte 1.3, Vi har 12 månader, inte 9. Det är dax att göra någonting men vad? Se inledande stycke.

Sedan finns ytterligare ett perspektiv som är värt att fundera på. Hur många procent av alla de resurser och den energi jorden producerar har vi människor teknologin att ta vara på?

//Moriouce

Inga kommentarer: