onsdag 9 juni 2010

Att rubba balansen

I dagarna som varit och speciellt i veckorna som kommer skall vi få uppleva en världslig ordning skälva. En balans skall komma att rubbas som vi kanske har tagit för självklar.

Frihetsflottan och Ship to Gaza har fått enorm uppmärksamhet. Samtidigt som granskande ögon vänder sig emot Israel vässar de sitt försvar för vad komma skall. Fler skepp skall skickas och hur skall de handskas med dem? Nu när Egypten öppnat sin gräns till Gaza för bistånd. Vad har Israels blockad för effekt? Kommer deras lättnader att räcka och tillfredställa de som vill upphöja palestiniernas rätt.

Situationen dansar dock just nu in i en mycket farlig fars. Iran har beslutat att sända två fartyg med bistånd till Gaza genom Röda Halvmånen. Dessa fartyg skall eskorteras av ett örlogsfartyg från flottan med order från Irans högsta ledning att se till att biståndsskeppen når Gaza. Med all kraft och alla medel.

Palestinierna har länge varit politisk slagstoff för de islamska staterna i mellanöstern, det har ej ändrats. Iran vill mer än gärna vara mellanösterns stormakt men har alltid fått se sig på andra plats efter Israel med USA i ryggen. Nu är situationen dock mycket annorlunda. Hela världen har just nu ett varnande finger höjt mot Israel, USA har ej ekonomin att bistå militärt emot Iran då de är allt för involverade i Irak och Afganistan. Detta vet Iran. Att skicka bistånd och örlogsfartyg presenterar två scenarion som har sina konsekvenser.

1) Israel kan bestämma sig att själv slå till militärt emot Iran och dess örlogsfartyg om det närmar sig deras kust. Ett sänkt örlogsfartyg skulle ses som en direkt krigsförklaring, men diskussionen lär handla om vem som förklarade den. Oppinionen i Iran skulle säkerligen stärka den styrande regimen då "hotet" Israel äntligen visat sig från "sin sanna sida". Vad som sker med biståndsfartygen i detta scenario är irrelevant.

2) Israel kan se sig tvingade att släppa igenom skeppen för att slippa stå ensamma i ett eventuellt krig mot Iran och eventuellt sina grannar. I detta fall skulle det i Iran ropas ut som en seger och propagandan skulle stärka regimen ytterligare. Även opposition skulle ha det svårt att hävda en motsats då deras bröder i Gaza äntligen blivit undsatta. Iran skulle även ha visat att de nu är mellanösterns nya maktcentrum.

Summa sumarum, båda scenariorna stärker Iran och sänker Israel. Dock måste vi alla erkänna vad som är grunden till den rådande situationen. Nämligen Israel, USA:s och EU:s val att bojkotta palestinierna då de gjorde ett perfekt men, tyvärr, "dumt" val, de valde Hamas.

Inga kommentarer: