torsdag 4 mars 2010

Folkmord

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-utskott-folkmord-pa-armenier-1.1056210

Så.. det ser ut som USA, läs Universal Saftey Agentcy, kommer att klassa Osmanska rikets förföljelse av armenier som folkmord. Något som givetvis retar gallfeber på deras muslimska allierade nere i Turkiet. Ca 1 miljon armenier dog i förföljelserna under 1910- och 1920-talen. Och säkert fler fördrevs från sina hem och tvingades fly till Armenien, Irak, Syrien m.m.

Demokraten Howard Berman har fått uppmaningen, från både regeringen och Hillary Clinton, att inte driva frågan till sin spets då ett ja skulle kunna påverka relationen mellan Turkiet, Armenien och USA negativt. Men detta var inget som skrämde Berman.
– Men likväl finns det inget som berättigar att Turkiet blundar inför det armeniska folkmordets verklighet. Sade Berman och syftade då på Turkiets medlemsskap i Nato. Nä det är ju klart att Nato inte skall ta okynnesfolk som vägrar erkänna sina fel under sin vinge. Han fortsätter;
– Det finns en punkt när varje nation måste acceptera sin egen historia. Och det är allt vi begär av Turkiet.
Fint av honom att inte begära mer av Turkiet. Men vad sägs om att "vingen" får ta och erkänna sina egna fel? När skall USA klassa behandlingen av de amerikanska indianstammarna som folkmord? Fördriva hela folk till små reservat, förhindra och motarbeta deras tusenåriga kultur och till sist även använda militären emot försvarslösa kvinnor och barn då de vägrar stanna kvar i reservaten, det tycker jag låter som ett folkmord det.

//Moriouce

Inga kommentarer: