torsdag 15 maj 2008

Skapelse? Big Bang? Dag 2

Första Moseboken 1:9-13
"9Och Gud sade: Må det vatten som är under himmelen samla sig till en särskild plats, så att det torra blir synligt. Och det skedde så. 10Och Gud kallade det torra kord, och vattensamlingen kallade han hav. Och Gud såg att det var gott. 11Och Gud sade: Må jorden frambringa grönska, fröbärande örter och fruktträd, som efter sina arter bär frukt, vari de har sitt frö, på jorden. Och det skedde så. 12Jorden frambringade grönska, fröbärande örter, efter deras arter och träd som efter sina arter bar frukt, vari de hade sitt frö. Och Gud såg att det var gott. 13Och det blev afton och det blev morgon, den tredje dagen."

När den mjuka urjorden stelnade kan den har varit helt rund. Inga tektoniska zoner hade än rest några höga berg och den varma magman som kom ur tidiga vulkaner var så lättflytande så att den rann ut och täckte stora områden istället för att bilda vulkaner som vi tänker oss dem. En teori säger att stora astroider som träffade svagare zoner i jordskorpan kan ha åstadkommit sprickzoner som satt igång de tidigaste tektoniska rörelserna. Först då kunde skorpan börja resa sig och berg växte sakta ur haven och bildade de första kontinenterna.
Som de flesta vet pekar mycket på att livet startade i Urhavet och där ifrån har tagit grepp om resten av planeten. De första växterna bör därför ha följt från havet upp på de tidiga stränderna där de anpassade sig för livet på land. Växterna borde även har följt den utvecklingen som står beskriven. Först enklare växter som kan förökade sig genom knoppning eller löpare. Sedan frön och tillsist i symbios med djur frukter som inbjöd djuren att föra fröna vidare.

Inga kommentarer: